Siirry pääsisältöön

Salkku pakattu ylituoton etsimistä varten

 Täytteet piirakkaan

Nyt on Ylituottoa Etsimässä -blogin salkku virallisesti avattu ja enimmäiset toimeksiannot tehty. Sijoitin alkuun 150€ omaa rahaa passiivisiin indeksirahastoihin, aktiivista näkemystä otin markkinapainojen kanssa. 

Osakepaino salkussa on 100%, korkosijoitusten paino 0%. Velkavipua ei ole vielä käytössä.

Käydään siis tässä julkaisussa läpi, mitä täytteitä piirakkaan valikoitui ja millaisilla eväillä lähretään ylituottoa mettästämään.

Nordnet Suomi Indeksi - 15% salkusta

Historiallinen tuotto 12kk: -1,97%, 3v +8,94%, 5v +40,76%

Jos sijoittaja ei pähkäile vastausta kysymykseen "kannattaako Suomeen sijoittaa?", pähkäilee hän varmasti, että miksi ylipäätään tuli Suomeen sijoitettua. Suomessa ei ole onnistuttu saavuttamaan talouskasvua vuosikymmeneen, eikä suomalaisten yhtiöiden päämarkkina-alueen eli Euroopankaan talous oikein tahdo kasvaa. 

Yllättäen, pörssituotot eivät korreloi kovinkaan vahvasti talouskasvun kanssa. Heikot kasvunäkymät ovat yleensä hinnoiteltu osakkeisiin, jolloin tuotot voivat olla erittäinkin hyviä. Tämän lisäksi, tilanteessa jossa talouskasvua ei ole odotuksissa, positiiviset uutiset voivat nostaa kursseja rajustikin.

Suomen tämänhetkisestä tilanteesta on vaikea löytää positiivisia puolia, kuluttajien ostovoima on erittäin heikolla tasolla, korkojen nousu on aiheuttanut kriisin rakennussektorille, meneillä on jättimäinen konkurssiaalto, eikä vientikään oikein tahdo vetää ja se todellakin näkyy arvostuksissa. Morningstarin verkkosivujen mukaan Helsingin pörssin 25 vaihdetuimmasta osakkeesta koostuvan OMXH25 indeksin p/e luku on 13,31 ja p/b luku 1,71 - molemmat selvästi alle historiallisten keskiarvojen. Pitää muistaa, että vaikka Helsingin pörssin suuryhtiöistä moni toimiikin globaalisti, on pohjoismaat ja Eurooppa tärkeimmät markkina-alueet yrityksillemme.

Jos näin sijoittajan näkövinkkelistä jotain positiivista pitäisi kuitenkin Suomen tilanteesta löytää, niin kuluttajien ostovoima tulee tästä vain kasvamaan inflaation heikentyessä ja palkkojen noustessa. Inflaation jäähtyessä voi Euroopan keskuspankki harkita korkojen laskemista, jonka pitäisi teoriassa lisätä yhtiöiden Eurooppalaisten yhtiöiden investointihalukkuutta. Venäjäriskit ovat realisoituneet jo eikä niistä tarvitse huolehtia. Suomi on stabiili NATO ja EU-maa jonka poliittiset riskit ovat hyvin pienet.

15 prosentin painotuksella suomiyhtiöt ovat selvässä ylipainossa salkussani, näen nykyisillä arvostustasoilla Helsingin pörssin erittäin houkuttelevana pitkän aikavälin sijoituskohteena. Pahin vaihe taloudessa saattaa olla jo ohitse ja korkojen lasku voisi olla positiivinen arvoajuri syklisille suomiyhtiöille. Facebookin ja Twitterin perusteella, moni on jo luovuttanut suomiosakkeiden suhteen, ehkä se tarjoaakin ostopaikan.


Nordnet Småbolag Sverige Index - 15% salkusta

Nordnetin uusin, juuri markkinoille tullut rahasto on ruotsalaisiin pienyhtiöihin sijoittava indeksirahasto. Rahastoa varten tehtiin uusi indeksi, joka seuraa 80:a ruotsalaista keskisuurta ja pientä yhtiötä. Yhtiöt joihin rahasto sijoittaa eivät joukkona ole ihan yhtä globaaleja pelureita kuin esimerkiksi ruotsalaiset suuryhtiöt, vaan niiden tuloskehitys ja arvostukset reflektoivat enemmän yhtiön kotimarkkinan, Ruotsin, kehitystä. Pohjoismaisiin pienyhtiöihin sijoittavien aktiivisten rahastojen pitkän aikavälin tuotot ovat olleet vahvoja, joten on mielenkiintoista nähdä, millaisia tuottoja tämmöinen passiivinen tuote tulee tarjoamaan.

Rahaston arvosta miltei 20 prosenttia on kiinteistöihin sijoittavissa yhtiöissä, joiden arvostukset ovat tippuneet rajusti korkojen noustessa, käänteinen ilmiö tullaan näkemään jos ja kun korkoja aletaan Ruotsissa laskemaan. Omaisuusluokkana matalien korkojen aikana kiinteistöt tuottivatkin erittäin hyvin.

Rahastossa myös terveydenhuollon yhtiöillä on korkea paino. Terveydenhuoltosektori länsimaissa hyötyy väestön ikääntymisen megatrendistä. Kun väestö ikääntyy, suurempi osa väestöstä tarvitsee terveydenhuoltosektorin tarjoamia tuotteita ja palveluita. Lääkkeiden ja terveydenhuollon kehittyessä, ihmsiet elävät pidempään jolloin tuotteita ja palveluita myös käytetään pidempään.

Tulen varmasti tulevaisuudessa kommentoimaan rahastoa enemmän, jahka rahastosta saadaan lisää dataa. Kuitenkin uskon rahaston yhtiöiden hyötyvän tulevaisuudessa koronlaskuista, megatrendeistä sekä Ruotsin talouskehityksestä. Voi myös olla, että rahastoon sijoittamalla tulee hyötymään niin kutsutusta pienyhtiöanomaliasta, jossa pienet yhtiöt joukkona tuottavat suuria yhtiöitä paremmin. Pohjoismaisia pienyhtiöitä ei maailmalla seurata ihan yhtä tarkalla silmällä analyytikoiden toimesta kuin suuryhtiöitä, joka tekee siitä kiinnostavan markkinan olla mukana.


Handelsbanken Eurooppa Indeksi - 10%

Tuotto 12kk: +9,84%, 3V: +26,17%, 5V: +52,33%

10% on minimipainoni yksittäiselle markkina-alueelle rahastosalkussani. Eurooppalaiset osakkeet ovat viimeisen kolmen vuoden aikana kehittyneet ehkä jopa odotuksia vahvemmin lääkeyhtiöiden kuten Novo Nordiskin sekä AstraZenecan vetämänä. Siltikään Eurooppalaiset yhtiöt eivät ole hinnalla pilattuja, esimerkiksi iSharesin MSCI Europe indeksiin sijoittavan ETF-rahaston P/E luku on 14,77 ja P/B luku 2. Pidän nykymarkkinassa kuitenkin kotimarkkinaamme ja ruotsalaisia pienyhtiöitä pykälää kiinnostavampina sijoituskohteina muuhun Eurooppaan verrattuna. 

Voidaan nopeasti laskea, että 40 prosenttia sijoituksistani on Eurooppaan, se on merkittävä ylipaino, mutta jos markkinan meinaa voittaa on näkemystä otettava.


Storebrand Japan A - 10%

Tuotto 12kk: +19,18%, 3V: +9,45%, 5V: +41,67%

Vaikka viiden vuoden aikana Japanin ja Suomen osakemarkkinat ovat tuottaneet saman verran, on edellisvuoden tuotoissa selkeä ero Japanilaisten hyväksi. Siinä missä Helsingin pörssiin tehty sijoitus on polkenut vuoden paikoillaan, on Japaniin sijoittaneet saaneet nauttia melkein 20 prosentin vuosituotosta. Japanin keskuspankin -0,1% korko on heikentänyt jeniä verrattuna muihin valuuttoihin, joka taas on ollut hyvä asia Japanin suurille vientiyhtiöille. 31.05 Henri Huovinen Salkunrakentajien artikkelissaan spekuloikin Japanin osakemarkkinan uuden kukoistuksen mahdollisesti alkaneen.

10 prosentin painolla Japani on lievässä ylipainossa salkussani globaaleihin markkinoihin nähden. Saa nähdä jatkuuko vahva kehitys Japanin lipsuessa tekniseen taantumaan.


Storebrand Emerging Markets A - 20%

Tuotto 12kk: +5,96%, 3V: -12,83%, 5V: +21%

Ikihalpoja kehittyviä markkinoita on aina mukava pitää pienessä ylipainossa. Siinä missä Eurooppalaisia yhtiöitä riivaa heikot kasvunäkymät, kehittyvien markkinoiden osakkeita puolestaan halpoina pitää poliittiset riskit. Kehittyvien markkinoiden P/E luku tällä hetkellä on hieman alle 13 ja P/B luku hieman alle 1,2. 

Viime vuosina kehittyvien markkinoiden kehitys itseasiassa Kiinaa lukuun ottamatta on ollut hyvää, Kiinan paino kehittyvien markkinoiden indeksissä onkin tippunut kuin lehmän häntä ja kiinalaisia osakkeita pidetäänkin erityisen halpoina tällä hetkellä. Arvosijoittaja mielellään ottaakin tämmöisiä riskejä ja ihmettelee jälkikäteen, kun ei tuottoa tullutkaan. Käyköhän meikäläiselle samalla lailla.


Handelsbanken USA Indeksi - 30%

Tuotto 12kk: +24,36%, 3V: +41,78%, 5V +107,12%

“For 240 years it’s been a terrible mistake to bet against America” -Warren Buffet

Sori vaan Buffet, meikäpoika lyö nyt vetoa Amerikkaa vastaan. Jenkkimarkkina on noin 60% globaalien osakemarkkinoiden markkina-arvosta, mun salkusta 30%. S&P500 P/E luku on 23 paikkeilla, P/B luku yli neljän. Talouskasvua on, talous puksuttaa eteenpäin viiden prosentin koroista huolimatta. Vuodessa kurssinousua 25 prosenttia, kolmessa kuukaudessa 13 prosenttia. Yritysten tulokset ovat olleet odotettuja parempia. Silloin kun on pelkkää positiivista, kannattaa ehkä olla hieman varuillaan. Fear and Greed indeksi sojoittaa jo äärimmäisen ahneuden puolelle.


Jos katsotaan pinnan alle, huomataan että suurin osa kurssinoususta on tullut muutamasta yhtiöstä. Esimerkiksi NVIDIA on noussut raketin lailla 274 prosenttia vuodessa, 30 prosenttia pelkästään viimeisen kuukauden aikana. On päätetty, että tekoäly on tulevaisuuden mullistavin teknologia ja yhtiöt kuten NVIDIA ja Meta suurimmat hyötyjät. Google on suuryhtiöistä halvin 24 P/E luvulla. 

Minun on henkilökohtaisesti vaikea pitää nykyisiä arvostuskertoimia kestävinä. Yhdysvaltoihin sijoittaminen tällä hetkellä on melkein kuin sijoittaisi johonkin teknologia ja tekoäly teemarahastoon. Uskon, että jossain kohtaa tulemme näkemään arvostuskertoimien normalisoitumista jenkkiosakkeiden suhteen jolloin SP500 tippuu P/E luvulla mitattuna 17-19 paikkeille. Toki, jos tuloskasvu on oikeasti kovaa, on viime vuoden P/E 23 seuraavan vuoden P/E 17-19. 

Kuitenkin, jos satun ihmeenkaupalla olemaan oikeassa, ja jenkkiosakkeet tulevat aliperformoimaan, tulen ehdottomasti lisäämään niiden painoa salkussa lähemmäs markkinapainoa.


Kiitos blogin lukemisesta, kommenttikentässä saa ehdottomasti kertoa millainen idiootti olen lyödessäni vetoa suomen puolesta jenkkilää vastaan ja tottakai saa myös ehdottaa aiheita tuleville blogiteksteille.





Tämä blogi edustaa sen kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä ja mielipiteitä.


Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia. Jokainen tekee omat sijoitus- ja sijoittamattajättämispäätöksensä itsenäisesti ja on niistä henkilökohtaisesti vastuussa.


Sijoittamiseen liittyy aina riskejä, ja sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan. Osakemarkkina voi nousta tai laskea, eikä mennyt tuotto ole tae tulevasta.


Lukijan vastuulle jää arvioida, onko hän blogissa esitettyjen näkemysten kanssa samaa vai eri mieltä. Kaikkeen lukemaansa kannattaa aina suhtautua kriittisesti, niin myös tässä blogissa esitettyyn.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Arvosijoittaminen sijoitusstrategiana

  Arvosijoittamisella ylituottoihin Arvo vs hinta "Price is what you pay, value is what you get" -Warren Buffett Arvosijoittaja etsii epäkohtia osakkeen hinnan ja yrityksen todellisen arvon välillä. Osakkeen arvonmääritykseen sijoittaja voi käyttää erilaisia työkaluja, kuten kassavirtamallia (DCF-malli), osien summa laskelmaa tai vertailemalla yhtiön arvostuskertoimia kilpailijoiden arvostuskertoimiin.  Arvosijoittaja tutkiessaan yhtiöitä joutuukin itse tekemään ennusteita yhtiön liikevaihdon kehityksestä, yhtiön laadusta ja yhtiölle hyväksyttävistä arvostuskertoimista, tämän vuoksi arvosijoittaminen ei sovi kovinkaan monelle aloittelevalle osakepoimijalle.  Ostaessaan osaketta, arvosijoittaja uskoo joko tietävänsä yrityksen tulevaisuuden näkymät ja yritykseen liittyvät riskit paremmin, kuin markkina kokonaisuutena, tai löytäneensä yhtiöstä piilevää arvoa jota markkina syystä tai toisesta ei hinnoittele. Moni aloitteleva sijoittaja luuleekin, että matalien tunnuslukujen t...

Ylituoton tekeminen osakemarkkinoilla

 Miten tehdä ylituottoa? Blogini tarkoitus on avata uusi arvo-osuustili Nordnettiin ja yrittää saavuttaa pitkän aikavälin ylituottoa verrattaessa kolmeen indeksiin, Helsingin pörssin OMXH25 indeksiin, Yhdysvaltojen SP500 indeksiin sekä globaaliin Dow Jones World Indexiin. Tulen salkussani yhdistämään joissain määrin seuraavia sijoitusstrategioita.  Julkaisussa esitetyt asiat ovat mielipiteitäni eikä niitä tule ottaa sijoitussuosituksina, eikä kehotuksina tehdä kauppaa arvopapereilla. Suorat osakesijoitukset Kaikista vaikein ja riskipitoisin, mutta myös mielenkiintoisin ja mahdollisesti palkitsevin tapa yrittää tehdä ylituottoa on suorat osakesijoitukset. Jos löytyy aikaa, osaamista ja kiinnostusta tutkia yhtiöitä, on onnistuneilla osakepoiminnoilla mahdollista tehdä koviakin tuottoja. Riski suorissa osakesijoituksissa piilee siinä, että vaikka miten tutkit yhtiötä, aina voi tapahtua jotain yllättävää. Monen suomalaisen yhtiön kohdalla Venäjäriskit realisoituivat kertaheitolla ...