Yhdistelmärahastot
Mikä on yhdistelmärahasto?
Yleisesti yhdistelmärahastoilla tarkoitetaan rahastoja, jotka sijoittavat sekä osake, että korkomarkkinoille.
Pankkien ja varainhoitajien sijoitusneuvojat tuppaavat suosittelemaan yhdistelmärahastoja asiakkailleen ja ne ovatkin erittäin suosittuja.
Yhdistelmärahastot perustuvat moderniin portfolioteoriaan, jonka mukaan hajauttamalla eri markkinoille ja eri omaisuusluokkiin, salkun riskitaso laskee enemmän, kuin tuotto-odotus. Eli hajauttamalla saadaan parempaa riskin ja tuoton suhdetta.
Riskin ja tuoton suhde, kuvaaja Morningstar
Viime vuosina yhdistelmärahastoja on kritisoitu etenkin matalien korkotasojen, mutta myös korkeiden kulujen takia. Käydään siis tässä blogijulkaisussa läpi kenelle yhdistelmärahastot sopivat, miksi ne ovat niin suosittuja, niiden ongelmia ja voiko kenties yhdistelmärahaston rakentaa itse?
Kenelle ja miksi
Yhdistelmärahastot ovat helppo tapa saada yhdellä tuotteella laaja hajautus useampaan omaisuusluokkaan ja useille markkinoille. Yhdistelmärahastoista löytyy vaihtoehtoja riskiä vältteleville sijoittajille, että korkeampaa riskiä hyväksyville, tuotonhakuisille sijoittajille. Etenkin jos sijoitusaika on lyhyehkö, esimerkiksi alle 20 vuotta, yhdistelmärahastojen tarjoama hajautus korkomarkkinoille laskee rahastojen lyhyen aikavälin riskejä. Riskillä tässä yhteydessä tarkoitetaan odotettua volatiliteettia, eli kurssiheiluntaa.
Yhdistelmärahastojen suosio perustuukin siihen, että sijoitusneuvojien on mahdollista suositella niitä lähes kenelle tahansa. Vaikka sijoitusaika olisi todella pitkä, voi yhdistelmärahaston matalampi volatiliteetti olla hyväksyttävä korvaus matalammalle pitkän aikavälin tuotto-odotukselle, jos se auttaa sijoittajaa pitämään rahat sijoitettuina huonojenkin aikojen yli.
Myös kulujen suhteen yhdistelmärahastoissa on yksi etu. Kun rahastoa tasapainotetaan, ei sijoittajalle koidu veroseuraamuksia eikä toimeksiantokuluja.
Ainakin teoriassa yhdistelmärahastojen pitäisi tuoda sijoitajalle hyvää tuottoa suhteessa riskiin, jonka lisäksi yhdistelmärahastot ovat erittäin helppo tapa säästää ja sijoittaa. Yksi tuote johon lapata rahaa, yksi! Vaikka se onkin hyvin outoa, niin kaikki ei nimittäin pidä sijoittamisesta, joten monille mahdollisuus säästää vain yhteen tuotteeseen on tärkeää. Se yksinkertaistaa sitä omaa sijoitustoimintaa. Sitten kun on aika vaihtaa säästäminen kuluttamiseen, ei tarvitse erikseen miettiä, mistä rahastosta milloinkin ottaa rahaa, sekin on yhdellä tuotteella helppoa ja yksinkertaista.
Pitänee myös mainita, että nyt korkotasojen ripeän nousun jälkeen on yhdistelmärahastojen tuotto-odotukset oikeasti järkevillä tasoilla.
Eli jos arvostat helppoutta ja osakemarkkinoita matalampaa riskitasoa sekä laajempaa hajautusta, voi yhdistelmärahasto olla oikea vaihtoehto sinulle.
Yhdistelmärahastojen ongelmat
Nyt päästään sitten niihin ongelmiin yhdistelmärahastoissa. Suurin osa yhdistelmärahastoista on aktiivisesti hallinnoituja, eli salkunhoitaja ottaa näkemystä eri markkinoiden kehityksestä ja säätelee sitä kautta salkun markkinapainotuksia ja riskitasoa, vähän kuten itse teen blogisalkun kanssa. Aktiivisesta salkunhoidosta yleensä joutuu hieman maksamaan ekstraa.
Tämän lisäksi pankkien yhdistelmärahastot tuppaavat sijoittamaan pankin omiin, aktiivisiin, rahastoihin joissa on valmiiksi korkeat kulut. Yhdistelmärahastot tuppaavatkin olemaan ns. tupla-aktiivisia ja suhteellisen kalliita. Kulut ovat aina pois sijoittajan saamasta tuotosta. Monesti yhdistelmärahastoissa on myös merkintä ja lunastuspalkkiot.
Koska yhdistelmärahaston tasapainotuksesta ei koidu sijoittajalle veroseuraamuksia eikä toimeksiantokuluja, on mielestäni yhden prosentin juoksevat kulut, ilman merkintä- tai lunastuspalkkioita, vielä hyväksyttävät yhdistelmärahastolle jos helppoudesta ja aktiivisesta näkemyksestä on valmis maksamaan ekstraa.
Kahden prosentin juoksevilla kuluilla annat pitkässä juoksussa yli puolet mahdollisesta sijoitusvarallisuudestasi suoraan varainhoitajalle eli kulujen kanssa tosiaan kannattaa olla tarkkana.
Monesti yhdistelmärahastojen salkunhoitajat yrittävät kompensoida kuluja nostamalla salkun riskitasoa, jolloin yhdistelmärahaston volatiliteetti voi olla haluttua korkeampi. Esimerkiksi vaikka matalan luottoluokituksen High Yield -yrityslainojen riski on samaa luokkaa osakemarkkinoiden riskin kanssa, niitä käytetään silti yhdistelmärahastoissa korkotuottojen parantamiseen. Juuri korkean riskitasonsa takia High Yield lainat olisivat loogisempi vaihtoehto osakesijoituksille, kuin korkosijoituksille.
Itselle yhdistelmärahastoista jää myös semmoinen fiilis, että niistä halutaan tehdä mahdollisimman monimutkaisen oloisia, jotta se ikäänkuin herättäisi potentiaalisen sijoittajan luottamuksen salkunhoitajaa kohtaan. "Hei, sijoittaminen on monimutkaista, anna me hoidetaan tää sun puolesta ja saat tässä samassa paketissa kaiken mitä salkkuusi tarviit, eikä kulutkaan ole kuin 1,50 prosenttia".
Onneksi niin sanotut robo-advisorit eli automatisoidut sijoituspalvelut yleistyvät ripeää tahtia. Esimerkiksi Nordean Nora, OP Sijoituskumppani ja S-Pankin Säästäjä vaikuttavat perusjantterille hyviltä ja helpoilta säästämisen palveluilta. S-Pankin Säästäjä on näistä halvin 0,50 prosentin juoksevilla kuluilla ja OP Sijoituskumppani hintavin 0,99 prosentin kuluilla.
ETF Yhdistelmärahastot
Myös pörssilistattuja ETF-yhdistelmärahastoja löytyy muutama kappale johon me Eurooppalaisetkin päästään sijoittamaan. Pörssilistattuja rahastoja ostaessa täytyy muistaa se, että niistä peritään välittäjän hinnaston mukainen välityspalkkio. Jos sijoitettavat summat ovat sen verran suuria, että välityspalkkio jää maltilliseksi, ovat nämä pörssilistatut yhdistelmärahastot juoksevilta kuluiltaan huomattavasti perinteisiä yhdistelmärahastoja edullisempia.
Vanguardilta löytyy LifeStrategy 20/40/60/80 ETF-rahastot sekä osinkoa jakavina, että osingot uudelleensijoitavina versioina 0,25 prosentin juoksevilla kuluilla. Tuo rahaston nimen perässä oleva luku kertoo kuinka suuri osa varoista sijoitetaan osakkeisiin. Esimerkiksi LifeStrategy 40 sijoittaa 40 prosenttia varoista osakemarkkinoille.
Blackrockilta löytyy Multi-Asset Conservative, Moderate ja Growth rahastot 0,25 - 0,28 prosentin juoksevilla kuluilla.
Amundilta löytyy osinkoa maksavat Multi-Asset Defensive, Offensive ja ihan vaan Multi-Asset portfolio ETF-rahastot. Näistä kahdessa aggressiivisemmassa on erikoisuutena 10 prosentin hajautus hyödykemarkkinoille, kun taas defensiivisemmässä on 10 prosentin hajautus kultaan. Näiden juoksevat kulut ovat 0,42 - 0,49 prosenttia.
Itserakennettu yhdistelmärahasto
Itse on myös mahdollista rakentaa hajautettu ETF- tai rahastosalkku, jossa on sekä osakkeita, että korkoja. Hajautuksen kannalta kannattaa ottaa huomioon, että etenkin valtionlainat ja lyhyen juoksuajan korkosijoitukset tarjoavat eniten hajautushyötyä osakkeisiin nähden.
Helpoimmillaan salkun saa rakennettua jo kahdella rahastolla. Jos tykkää nörtteillä näiden sijoitusjuttujen kanssa, voi osakeriskiä lisätä ylipainottamalla esimerkiksi pienyhtiöitä ja arvoyhtiöitä. Korko- ja osakesijotusten lisäksi voi myös ylipainottaa kiinteistömarkkinoita pörssilistatuilla kiinteistöfirmoilla. Rahastoja valitessa kannattaa huomioida kulut ja hajautus.
Jos itse päätyy rakentamaan salkun korko- ja osakerahastoista, pitää sitä seurata suhteellisen aktiivisesti. Salkkua pitää tasapainottaa, jotta se pysyy halutulla riskitasolla. Näistä tulee aina veroseuraamuksia jos omistukset ovat voitolla.
Esimerkkiportfolio kahdella ETF-rahastolla:
Osakkeet: MSCI All-Country World indeksiin tai FTSE All World indeksiin sijoittava ETF-rahasto (juoksevat kulut 0,17 - 0,22 prosenttia)
Korot: Bloomberg Global Aggregate Bond indeksiin sijoittava ETF-rahasto (juoksevat kulut 0,10 prosenttia)
Löytyykö sinulta korkosijoituksia salkusta? Entäs yhdistelmärahastoja?
Tämä blogi edustaa sen kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä ja mielipiteitä.
Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia. Jokainen tekee omat sijoitus- ja sijoittamattajättämispäätöksensä itsenäisesti ja on niistä henkilökohtaisesti vastuussa.
Sijoittamiseen liittyy aina riskejä, ja sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan. Osakemarkkina voi nousta tai laskea, eikä mennyt tuotto ole tae tulevasta.
Lukijan vastuulle jää arvioida, onko hän blogissa esitettyjen näkemysten kanssa samaa vai eri mieltä. Kaikkeen lukemaansa kannattaa aina suhtautua kriittisesti, niin myös tässä blogissa esitettyyn
Kommentit
Lähetä kommentti