Mitä salkkusi kertoo sinusta?
Olen sijoittanut nyt nelisen vuotta. Aloitin sijoittamisen juuri ennen koronakriisiä ja pääsin onkimaan koronapohjista osakkeita. Olen siis varmaankin onnistunut sijoitusurallani erittäin hyvin, onhan minulla blogikin. No en todellakaan ole onnistunut, olen tehnyt kaikki mahdolliset virheet, jotka sijoittaja voi tehdä. Olen hötkyillyt osakkeesta toiseen, sijotustyylistä toiseen, markkinasta toiseen. Verottaja ja osakevälittäjä on kyllä kiittäneet.
Tärkein asia, jonka olen tällä aikajaksolla oppinut on luottaa itseeni ja näkemyksiini muiden seuraamisen sijasta. Vaihtoehdot oli tämä tai maailmaindeksiin sijoittaminen. Minulla on kaksi asiaa mihin en suostu, ohjekirjojen lukeminen ja indeksiin sijoittaminen, olenhan minä prkl suomalainen mies.
Mä olen miettinyt, olikohan virhe avata blogisalkku Nordnetiin. Esimerkiksi Nordeassa ja Osuuspankissa olisin päässyt suoriin osakkeisiin kiinni halvemmalla, mutta mennään nyt tällä. Ghostinvestor blogissa Svenne Holmström on tehnyt suoria osakesijoituksia juuri 150 euron sijoitussummilla.
Anyways, mitä salkkuni kertoo minusta? Kurkistamalla blogisalkkuuni, selviää heti pari asiaa.
1. Olen aktiivinen sijoittaja
Otan aktiivista näkemystä markkinoiden kehityksestä. Suomiosakkeet on minulla reilussa ylipainossa, sillä uskon seuraavan investointisyklin alkaessa suomifirmojen tuottavan muuta markkinaa paremmin. Suomalaiset osakkeet ovat globaalilla mittakaavalla edullisia ja sentimentti suomiosakkeita kohtaan on heikko. Puolestaan taas Yhdysvaltalaisten osakkeiden pitkän aikavälin tuotto-odotusta en pidä erityisen hyvänä näiltä arvostustasoilta, vaan pidän jenkkiosakkeet reilussa alipainossa.
Jos en olisi aktiivinen sijoittaja, enkä tahtoisi ottaa näkemystä markkinoiden kehityksestä, sijoittaisin vain maailmaindeksiin.
2. Olen riskinhakuinen sijoittaja
Salkkuni on tällä hetkellä yli 100 prosenttisesti osakkeissa, ja riskisempiä kehittyvien markkinoiden korkosijoituksiakin löytyy. Toki, blogisalkun kokoluokassa pieni velkavipu ei minun talouttani kaada, mutta pyrin pitämään noin 10-15 prosentin vivun yli ajan. Luotan osakemarkkinoiden kykyyn luoda arvoa pitkällä aikavälillä, ja tahdon pitää osakemarkkinariskini vähintään sadassa prosentissa.
Korkoja otan salkkuun silloin, kuin niissä on mielestäni riittävä tuotto-odotus itselleni. Koroista voi kuitenkin saada selvää hajautushyötyä ja parempaa riski-tuottosuhdetta, mutta matalan riskitason lyhyitä korkoja tuskin salkkuuni tulee ihan heti. Korkosijoitukseni tulevat varmaankin olemaan sekoitus kehittyvien markkinoiden korkoja ja matalamman luottoluokituksen high yield yrityslainoja.
Jos en olisi riskinhaluinen sijoittaja, tyytyisin todennäköisesti perinteiseen 60/40 portfolioon, joka ei sekään olisi huono allokointipäätös näillä korkotasoilla.
3. Sijoitushorisonttini on pitkä
Jos sijoitushorisonttini olisi lyhyt, en olisi yli 100 prosentin painolla osakkeissa. Laittaisin suurimman osan rahoista korkotilille tai lyhyen koron rahastoon ja allokoisin ehkä 20 prosentin osuuden osakkeisiin.
Voin siis todeta näin blogisalkun ensimmäisen kuukauden jälkeen, että kyllähän se salkku vielä perhana kuvastaa minua sijoittajana ja minun markkinanäkemyksiäni. Ei tässä nyt vielä radikaalimpia muutoksia tarvitse tehdä.
Milloin salkkuun kannattaa tehdä muutoksia?
Salkkuun kannattaa tehdä muutoksia silloin, kuin olet eri mieltä salkkusi kanssa. Jos salkkusi kertoo kaikille shareville käyttäjille, miten mielestäsi Outokumpu on maailman paras sijoituskohde ja ihmettelet miten salkkusi kehtaakin valehdella noin, on aika tehdä muutoksia.
Ostojenkin tekeminen on muutosten tekemistä salkkuun. Niin ilmiselvältä kuin tämä kuulostaa, on tämä semmoinen asia joka minulta kesti vuosia tajuta.
Sijoitusurani alussa ostelin mitä sattuu osakkeita sen mukaan, mikä sijoitustyylini juuri silloin sattui olemaan. Olin osinkosijoittaja, laatusijoittaja, REIT-sijoittaja, faktorisijoittaja, tuulipukusijoittaja. Aina löytyi uusi houkutus, eikä salkkuni ikinä oikeasti kuvastanut minua. Tämä on ilmeisen yleistä aloittelevilla sijoittajilla, siinä sijoitusminän kehittymisessä menee oma aikansa.
Jos käyttää edes pari tuntia niiden sijoituskohteiden valitsemiseen ennen kuin painaa ostonappia, todennäköisesti välttää turhan hötkyilyn. On hyvä kirjoittaa itselle ne omat sijoitusteesit ylös ja miettiä valmiiksi, milloin niitä muutoksia mahdollisesti tekee. Jos oikein innostuu, voi vaikka kirjoittaa samantyyppisiä analyysiraportteja salkun omistuksista, mitä Inderesin, Nordean tai Evlin analyytikot tekevät seuraamistaan yrityksistä. Sitten voi mietiskellä hiljaa pimeässä huoneessa, olisiko se maailmaindeksi kuitenkin fiksu valinta.
Blogisalkun tulevaisuus
Tulen nyt seuraavat pari kuukautta sijoittamaan vielä samat 150 euroa blogisalkkuun, heinäkuussa voinkin nostaa sijoitussumman 300 euroon per kuukausi, ainakin loppuvuoden ajaksi, kiitos lomarahojen ja elokuussa tulevien veronpalautusten.
Tällöin pääsen hyödyntämään Nordnetin ETF-kuukausisäästöä, ennen sitä pitää vaan hetkellisesti luopua velkavivusta. Toivottavasti marraskuussa olisi taas black friday tarjous, jolloin saataisiin hieman jenkkiosakkeita salkkuun myös. Jänniä aikoja tulossa siis loppuvuodesta.
Kiitos kaikille taas kerran yhden blogitekstin lukemisesta!
Tämä blogi edustaa sen kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä ja mielipiteitä.
Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia. Jokainen tekee omat sijoitus- ja sijoittamattajättämispäätöksensä itsenäisesti ja on niistä henkilökohtaisesti vastuussa.
Sijoittamiseen liittyy aina riskejä, ja sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan. Osakemarkkina voi nousta tai laskea, eikä mennyt tuotto ole tae tulevasta.
Lukijan vastuulle jää arvioida, onko hän blogissa esitettyjen näkemysten kanssa samaa vai eri mieltä. Kaikkeen lukemaansa kannattaa aina suhtautua kriittisesti, niin myös tässä blogissa esitettyyn
Kommentit
Lähetä kommentti