Siirry pääsisältöön

Velkavivulla sijoittaminen pörssiin

 Velkavivulla sijoittaminen osakkeisiin



Ylituottoa Etsimässä salkun strategiaan kuuluu olennaisesti velkavivun käyttäminen. Salkun sijoitusaste on nyt nostettu 115 prosenttiin, käydään tällä julkaisulla läpi miksi käytän vipua, miten paljon ja mitä riskejä siihen sisältyy.

Oman pääoman tuotto

Velkavivun tavoite sijoittamisessa on saada velalla tehdyille sijoituksille lainan korkokustannuksia korkeampaa tuottoa. Tällöin vieraalle pääomalle, lainarahalle, saatu tuotto parantaa salkun kokonaistuottoa ja salkun oma pääoma, eli sijoittajan varat, kasvavat nopeammin kuin ilman lainarahan käyttämistä. Onnistunut velkavivun käyttö pitkässä juoksussa kiihdyttää siis korkoa korolle ilmiötä ja vaurastumista.

Pörssit tuppaavat keskimäärin tuottamaan sen noin 8 prosenttia vuodessa, tähän tuottoon pääsee kiinni jo puhtaasti indeksirahastoilla. Lisäämällä salkkuun vipua, saat nostettua salkun markkinariskiä, jonka teoriassa pitäisi johtaa markkinaa parempaan tuottoon pitkällä aikavälilla. 

Velkavipua voi käyttää myös korkosijoituksiin. Esimerkiksi matalan luottoluokituksen yrityslainoijen ja kehittyvien maiden velkakirjojen korkotuotto-odotukset ovat tällä hetkellä 6-8 prosentin paikkeilla. Näissä on toki enemmän maksukyvyttömyysriskiä ja volatiliteettia, kuin kehittyneiden markkinoiden valtionlainoissa tai korkean luottoluokituksen yrityslainoissa.

Ikävä kyllä, velkavipu toimii myös toiseen suuntaan. Luoton kustannukset pitää jokatapauksessa maksaa, jolloin myös tappiot vivuttuvat. Pahimmassa tapauksessa salkku voi ajautua ylilainoitustilanteeseen, jolloin sijoitukset eivät enään riitä vakuudeksi lainalle, tällöin sijoittaja joutuu myymään tappiolla olevia sijoituksiaan. Teknisesti velkavivulla on mahdollisuus menettää yli 100% sijoittamistaan varoista.

Maltillinen velkavivun käyttö, hyvin hajautettu salkku ja sijoituskohteen valinnassa korkokustannuksia selvästi parempi pitkän aikavälin tuotto-odotus on ainakin teoriassa avain onnistumiseen. Sijoittajan pitää pohtia salkkunsa pitkän aikavälin tuotto-odotusta ja riskiä, sekä omaa riskinottohalukkuutta.

Velkavipu salkussani

Itse nuorena piensijoittajana mielelläni hyödynnän omassa sijoittamisessa velkavipua. Mietin asian niin, että voin ottaa velkaa ikäänkuin tulevaisuuden minältä sijoitusten tekemiseen ja kasvattaa salkkua jo nyt, ja maksella korkokuluja sitten tulevista palkoista.

Pystyn perustella velan käyttämisen itselleni ottamalla OMXH25 indeksin esimerkiksi. Tällä hetkellä OMXH25 indeksin P/E luku on noin 13,3. Tästä käänteislukuna saadaan E/P luvuksi, eli tulostuotoksi, 7,5%. Jos olen sitä mieltä, että Helsingin pörssin tulokset ovat suhteellisen kestävällä tasolla, voisin olettaa Helsingin pörssin suuryritysten tarjoavan nykyhinnalla keskimäärin 7-8% vuotuista nimellistuottoa ennen mahdollista tuloskasvua. Viimeisen 10 vuoden aikana Helsingin pörssin tuotto onkin ollut keskimäärin juuri 8 prosenttia vuodessa.

Nordnetin kaupankäyntiluoton kulta-tason korko on tällä hetkellä 3,49%. Tällöin velalla tehdylle sijoitukselleni OMXH25 indeksiin voisi odottaa keskimäärin 3-4 prosentin vuotuista tuottoa korkokulujen jälkeen. Konservatiivisemmin voidaan käyttää Hesulin osinkotuottoa, joka on noin 4,5% tällä hetkellä. Indeksirahasto, joka sijoittaa osingot verotehokkaasti, voisi pitkässä juoksussa tuottaa ainakin tuon 4,5 prosenttia vuodessa nimellistuottoa ilman tuloskasvua, joka sekin ylittää Nordnetin luoton korkotason.

Kuitenkin viimeisen 12 kuukauden aikana sijoitus Helsingin pörssin yleisindeksiin on tuottanut tappiota, vuosi sitten velkavivulla tehty sijoitus olisi siis ollut monella tapaa epäonnistunut. Silti itse näen tulevaisuudessa enemmän positiivisia ajureita vientivetoisille suomifirmoille ja sen takia nostin suomiosakkeiden painon 30 prosenttiin käyttäen Nordnetin kaupankäyntiluottoa.

Tarkoitus on pitää Ylituottoa Etsimässä salkun sijoitusaste 110 - 115 prosentin paikkeilla yli ajan, maksimoida hajautus, minimoida kulut ja minimoida velankäytön riskit. Omassa pääsalkussani käytän korkeampaa sijoitusastetta.

En todellakaan kannusta velkavivun käyttöön, tiedän velkavivun riskit, mutta tiedostan myös, että omalla tulotasollani en pääse vaurastumistavoitteisiini ilman vieraan pääoman hyödyntämistä.




Tämä blogi edustaa sen kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä ja mielipiteitä.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia. Jokainen tekee omat sijoitus- ja sijoittamattajättämispäätöksensä itsenäisesti ja on niistä henkilökohtaisesti vastuussa.

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä, ja sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan. Osakemarkkina voi nousta tai laskea, eikä mennyt tuotto ole tae tulevasta.

Lukijan vastuulle jää arvioida, onko hän blogissa esitettyjen näkemysten kanssa samaa vai eri mieltä. Kaikkeen lukemaansa kannattaa aina suhtautua kriittisesti, niin myös tässä blogissa esitettyyn

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Arvosijoittaminen sijoitusstrategiana

  Arvosijoittamisella ylituottoihin Arvo vs hinta "Price is what you pay, value is what you get" -Warren Buffett Arvosijoittaja etsii epäkohtia osakkeen hinnan ja yrityksen todellisen arvon välillä. Osakkeen arvonmääritykseen sijoittaja voi käyttää erilaisia työkaluja, kuten kassavirtamallia (DCF-malli), osien summa laskelmaa tai vertailemalla yhtiön arvostuskertoimia kilpailijoiden arvostuskertoimiin.  Arvosijoittaja tutkiessaan yhtiöitä joutuukin itse tekemään ennusteita yhtiön liikevaihdon kehityksestä, yhtiön laadusta ja yhtiölle hyväksyttävistä arvostuskertoimista, tämän vuoksi arvosijoittaminen ei sovi kovinkaan monelle aloittelevalle osakepoimijalle.  Ostaessaan osaketta, arvosijoittaja uskoo joko tietävänsä yrityksen tulevaisuuden näkymät ja yritykseen liittyvät riskit paremmin, kuin markkina kokonaisuutena, tai löytäneensä yhtiöstä piilevää arvoa jota markkina syystä tai toisesta ei hinnoittele. Moni aloitteleva sijoittaja luuleekin, että matalien tunnuslukujen t...

Salkku pakattu ylituoton etsimistä varten

  Täytteet piirakkaan Nyt on Ylituottoa Etsimässä -blogin salkku virallisesti avattu ja enimmäiset toimeksiannot tehty. Sijoitin alkuun 150€ omaa rahaa passiivisiin indeksirahastoihin, aktiivista näkemystä otin markkinapainojen kanssa.  Osakepaino salkussa on 100%, korkosijoitusten paino 0%. Velkavipua ei ole vielä käytössä. Käydään siis tässä julkaisussa läpi, mitä täytteitä piirakkaan valikoitui ja millaisilla eväillä lähretään ylituottoa mettästämään. Nordnet Suomi Indeksi - 15% salkusta Historiallinen tuotto 12kk: -1,97%, 3v +8,94%, 5v +40,76% Jos sijoittaja ei pähkäile vastausta kysymykseen "kannattaako Suomeen sijoittaa?", pähkäilee hän varmasti, että miksi ylipäätään tuli Suomeen sijoitettua. Suomessa ei ole onnistuttu saavuttamaan talouskasvua vuosikymmeneen, eikä suomalaisten yhtiöiden päämarkkina-alueen eli Euroopankaan talous oikein tahdo kasvaa.  Yllättäen, pörssituotot eivät korreloi kovinkaan vahvasti talouskasvun kanssa. Heikot kasvunäkymät ovat yleensä hin...

Ylituoton tekeminen osakemarkkinoilla

 Miten tehdä ylituottoa? Blogini tarkoitus on avata uusi arvo-osuustili Nordnettiin ja yrittää saavuttaa pitkän aikavälin ylituottoa verrattaessa kolmeen indeksiin, Helsingin pörssin OMXH25 indeksiin, Yhdysvaltojen SP500 indeksiin sekä globaaliin Dow Jones World Indexiin. Tulen salkussani yhdistämään joissain määrin seuraavia sijoitusstrategioita.  Julkaisussa esitetyt asiat ovat mielipiteitäni eikä niitä tule ottaa sijoitussuosituksina, eikä kehotuksina tehdä kauppaa arvopapereilla. Suorat osakesijoitukset Kaikista vaikein ja riskipitoisin, mutta myös mielenkiintoisin ja mahdollisesti palkitsevin tapa yrittää tehdä ylituottoa on suorat osakesijoitukset. Jos löytyy aikaa, osaamista ja kiinnostusta tutkia yhtiöitä, on onnistuneilla osakepoiminnoilla mahdollista tehdä koviakin tuottoja. Riski suorissa osakesijoituksissa piilee siinä, että vaikka miten tutkit yhtiötä, aina voi tapahtua jotain yllättävää. Monen suomalaisen yhtiön kohdalla Venäjäriskit realisoituivat kertaheitolla ...